Beneficiile invatarii unei limbi straine

Exista o multime de teorii despre "cel mai bun mod" de a creste un copil bilingv, dar majoritatea cercetatorilor sunt de acord ca un copil care inca de la o varsta frageda intra in contact cu doua limbi in acelasi timp, le va invata pe amandoua.

Intr-un studiu recent cu privire la importanta invatarii in procesul de dezvoltare a creierului in primii 3 ani de viata, se sugereaza ca limbile straine ar trebui sa fie invatate de catre copii cat mai devreme posibil. Insa, cu atatea cerinte impuse copilului, parintii isi pot pune intrebarea fireasca: este important pentru copilul meu sa invete o limba straina la o varsta foarte frageda? De ce? Care ar fi posibilitatile de invatare a unei limbi straine la copiii mici?

Copii au capacitatea de a invata o limba in mod diferit decat adultii, astfel incat inainte de adolescenta isi vor insusi cu usurinta limba respective si vor dobandi o pronuntie identica cu cea a vorbitorilor nativi ai acelei limbi. Multi dintre adultii care incep sa invete o limba straina in timpul liceului sau chiar mai tarziu se uita uneori cu invidie la copiii lor bilingvi cu cata usurinta invata o limba straina care lor le-a luat atat timp si efort. O parte dintre copiii bilingvi folosesc ambele limbi invatate cu aceleasi abilitati, pe cand unii dintre ei invata una dintre cele doua limbi mai bine decat pe cealalta.
In ambele cazuri insa, orice copil bilingv va dobaindi o capacitate superioara de intelegere si invatare a unei limbi straine mai tarziu in viata. Chiar daca copilul nu vorbeste cea de-a doua limba, chiar si numai faptul de a auzi ceva in acea limba isi va pune amprenta asupra dezvoltarii sale lingvistice de mai tarziu si-i va crea un avantaj educational. Prin contactul cu o alta cultura/limba, copilul va putea sa inteleaga oamenii din afara culturii sale materne. Chiar daca acesti copii traiesc langa persoane pentru care cea de-a doua limba invatata de copil nu este limba materna, ei vor intelege la un moment dat cum aceeasi situatie poate fi interpretata diferit in doua culturi/limbi diferite.
 

--------------------------------------------------------------- 

Invatarea unei limbi straine, schimba literalmente modul in care e vazuta lumea, conform unui studiu, realizat de catre Panos Athanasopoulos de la Universitatea Newcastle. Acesta a constatat ca persoanele bilingve gandesc diferit fata de cei care cunosc o singura limba.

Cei mai multi oameni care invata o limba straina, se concentreaza mai mult asupra modului de a realiza diferite lucruri practice, cum ar fi achizitionarea produselor alimentare, pentru a folosi transportul public, cercetarile insa arata ca exista conexiuni mult mai profunde care-si fac aparitia in timpul procesului de invatare. "Impreuna cu invatarea cuvintelor si a gramaticii, invatam in mod inconstient un mod cu totul nou de a vedea lumea." spune dr. Athanasopoulos. Exista o stransa legatura intre limba, cultura si cunoastere. "Daca invatati limba straina intr-o sala de clasa, va concentrati pe ceva specific, dar cand inveti sa vorbesti o limba straina in mijlocul altor vorbitori ai aceleiasi limbi, vei gandi intr-un mod cu totul diferit."

"Daca cineva are nevoie de motivatie pentru a invata o limba straina, acesta ar trebui sa ia in consideratie factorul international. Beneficiile pe care le obtinem nu se rezuma doar la abilitatea de a comunica intr-o alta limba, ofera insa informatii valoroase in ce priveste cultura si modul de gandire al celorlalti. Va ajuta, de asemenea, la o mai buna intelegere a propriei limbi, si ofera posibilitatea de a reflecta asupra propriei culturi."  

-------------------------------------------------------------------

Oamenii de stiinta au descoperit ca cei care sunt bilingvi isi exerseaza creierul mai bine, asa incat au un risc mai scazut de a suferi de Alzheimer sau dementa decat cei ca nu stiu decat o singura limba.

Cercetatorii de la Universitatea York din Canada au realizat un studiu despre impactul pe care il are faptul ca esti bilingv asupra corpului si creierului si au descoperit ca persoanele care vorbesc mai mult de o limba pot preveni cu succes Alzheimer-ul. In medie, cineva care este bilingv va suferi de Alzheimer cu 4,3 ani mai tarziu decat cineva care nu este bilingv.

Se pare ca abilitatea de a vorbi doua sau mai multe limbi ajuta creierul la fel ca un "exercitiu", adica il mentine "in forma".

Am inceput inscrierile pentru Gradinita de Vara (iunie, iulie si august) si pentru anul scolar 2024/2025

Visit Parents' Corner for updated information and enrollment forms!
Toate drepturile rezervate - MY FIRST ENGLISH ADVENTURE, str. Oituz nr. 53F, Otopeni | web design by Dow Media